Vladimir Nabokov

NABOKV-L post 0018301, Thu, 7 May 2009 10:52:43 -0400

Subject
Romanul lui Nabokov care a anticipat "Lolita" ...
Date
Body






http://www.ziaruldeiasi.ro/cms/site/z_is/news/romanul_lui_nabokov_care_a_anticipat_lolita_disponibil_in_librarii_178304.html



Romanul lui Nabokov care a anticipat "Lolita", disponibil in librarii

Data publicarii: 29/04/2009

"Disperare", romanul care a anticipat celebrul volum "Lolita", de Vladimir Nabokov, este o noua traducere din seria de autor de la Polirom disponibila deja si in librarii din Romania, anunta reprezentantii editurii.

Traducerea realizata de Veronica Niculescu se alatura, din aceasta saptamana, celor cinci volume aparute pana acum in seria de autor dedicata lui Nabokov in cadrul colectiei „Biblioteca Polirom". Primele cinci volume au fost "Lolita", "Ada sau ardoarea", "Vorbeste, memorie", "Invitatie la esafod" si "Ochiul", care vor fi urmate, dupa "Disperare", de "Rege, dama, valet", "Glorie" si "Lucruri transparente".

„Desi Nabokov a scris <Disperare> cu aproape doua decenii inainte de <Lolita>, cele doua romane au mult mai multe elemente comune decat viziunea extrem de originala a autorului. Hermann Karlovici, personajul central din <Disperare>, este insusi Humbert Humbert, neobositul admirator al Lolitei, poate ceva mai tanar si mai putin sofisticat, dar la fel de orbit de propriile obsesii autodistructive", se scrie intr-un articol publicat de New York Times.

Romanul lui Nabokov a fost ecranizat in 1978 de Rainer Werner Fassbinder, dupa un scenariu semnat de Tom Stoppard. Filmul a avut premiera la Festivalul de Film de la Cannes.

Vladimir Vladimirovici Nabokov s-a nascut pe 23 aprilie 1899 la Sankt Petersburg, intr-o familie foarte cultivata, astfel incat stapanea impecabil germana, franceza si engleza inca din copilarie. A studiat limbile slave si romanice la Trinity College din Cambridge pana in 1922. A locuit la Berlin (1923-1937) si Paris (1937-1940), scriind cu fervoare, in rusa, mai multe romane, zeci de povestiri, sute de poeme si cateva drame. In 1925, s-a casatorit cu Vera Slonim, iar in 1940 a plecat in America, impreuna cu sotia si fiul sau, unde a predat la universitatile Wellesley, Harvard si Stanford. Intre 1948 si 1959, Nabokov a fost profesor de literatura rusa la Cornell University.

Pasionat de entomologie, scriitorul a descoperit, in 1944, o (sub)specie de fluture care ii va purta numele: Lycaeides melissa samuelis Nabokov.






Search archive with Google:
http://www.google.com/advanced_search?q=site:listserv.ucsb.edu&HL=en

Contact the Editors: mailto:nabokv-l@utk.edu,nabokv-l@holycross.edu
Visit Zembla: http://www.libraries.psu.edu/nabokov/zembla.htm
View Nabokv-L policies: http://web.utk.edu/~sblackwe/EDNote.htm
Visit "Nabokov Online Journal:" http://www.nabokovonline.com

Manage subscription options: http://listserv.ucsb.edu/








Attachment