Vladimir Nabokov

NABOKV-L post 0009499, Tue, 23 Mar 2004 11:23:35 -0800

Subject
Fw: «Lolita» var et plagiat ...
Date
Body

----- Original Message -----
From: Sandy P. Klein
Sent: Monday, March 22, 2004 8:51 PM
Subject: «Lolita» var et plagiat ...




I have no access to Norwegian translation:


Monday 2004-03-22, Verdens Gang (Norwegian)



http://www.vg.no/pub/vgart.hbs?artid=220248


- «Lolita» var et plagiat

BERLIN (VG) Det var likevel ikke en russer, men en tysk nazist som sto bak Lolita-figuren.

Av OLE KRISTIAN STRØM



LOLITA: Dominique Swain spilte hovedrollen i Lolita-filmen som kom i 1997. Foto: AP

Mye tyder på det, ut fra opplysninger som avisen Frankfurter Allgemeine Zeitung har gravd fram.

Den russiske eksilforfatteren Vladimir Nabokov skrev romanen «Lolita» for 50 år siden og ble berømt for det. Men nå tyder mye på at russeren drev med plagiat.

Romanen, som handler om en middelaldrende mann som blir betatt av en 12 år gammel pike, kan være bygd på en ukjent tysk 18 siders novelle fra 1916, har avisen funnet ut.

Samme handling

Begge forfatterne kaller figuren sin for «Lolita», handlingen er den samme, og persongalleriet er også stort sett likt.

Det betyr at russeren har plagiert, eller i det minste er blitt sterkt inspirert av, en novelle av Heinz von Lichberg. Den mest vesentlige forskjellen mellom de to verkene skal være at tyskeren beskrev den erotiske besettelsen mer diskré enn russeren. Det er ikke så rart, med tanke på at den ble skrevet nesten 40 år tidligere og bluferdigheten var sterkere.

Von Lichberg het egentlig von Eschwege og jobbet i mange år som journalist. Blant annet skal han ha dekket luftskipets Zeppelins ferd over Atlanteren i 1929. Som radioreporter skal han i gripende ordelag ha beskrevet nasjonalsosialismens triumftog etter at Adolf Hitler ble valgt til rikskansler i 1933. Han jobbet også i den nazistiske avisen Völkischer Beobachter og gjorde deretter karriere i den militære etterretningstjenesten. Han var i britisk krigsfangenskap før han døde i 1951, fem år før Nabokovs «Lolita» kom ut.

Filmet to ganger

Vladimir Nabokov var født i St. Petersburg, men flyktet fra Russland etter oktoberrevolusjonen. Han bodde blant annet som statsløs i Berlin i 15 år, fra 1922 til 1937, og snakket perfekt tysk. «Lolita» fra 1956 ble en stor suksess, så stor at russeren senere bodde fast på et hotell i Sveits. Han døde i 1977.

«Lolita» er filmet to ganger. Sue Lyon - den gang bare 13 år - hadde hovedrollen i Stanley Kubricks film fra 1961, mens Dominique Swain var Lolita i Adrian Lynes utgave fra 1997.

Statens filmtilsyn satte 18 års aldersgrense da den siste filmen kom til Norge i 1998. Mange fryktet romantisering av pedofili, og enkelte mente at filmen burde forbys. Sexscenene i filmen er ikke eksplisitte, men det er ingen tvil om hva som foregår.


(VG 22.03.04 kl. 06:44)












--------------------------------------------------------------------------------
Free up your inbox with MSN Hotmail Extra Storage. Multiple plans available.
Attachment